torsdag 19. mars 2009

Alt for mye søppel i Norge


Jeg merker nå hvor snøen begynner å smelte at det dukker om alt for mye søppel her og der. Hvorfor må folk kaste søppel ut av bilen og i vei kanten?

Jeg synes at man skal ha en pose i bilen hvor man putter søppelet sitt. Kan virke litt discusting, men man kan kjøre til nærmeste søppeldunk (som finnes på alle bensin stasjoner og uteplasser) og kaste søppelet der. Og på shopping sentere, på uteplasser, på bade strender og i byen, det er søppel dunker overralt, man er ikke nødt til å kaste søppel overralt, det tar ikke mange sekundene å gå til en søppeldunk.

Bare om alle kunne gjøre dette, Norge hadde blitt et mye koseligere land og være i, det er ikke rettferdig at folk skal måtte plukke opp søppelet etter oss, vi klarer de helt fint selv, men vi nordmenn er rett og slett late, vi gidder ikke kaste ting i søppeldunken, vi hiver det fra oss der vi er og håper på at noen gidder å plukke det opp etter oss, eller vi tenker kanskje det er en selvfølge, eller kanskje vi bare ikke bryr oss. Vi bryr oss ikke hvordan det ser ut rundt oss, vi bryr oss ikke om miljøet, mange gidder vell ikke sortere søppel en gang der man bor.

Norge blir et forurenset land, og tenker man ikke på det med søppel kommer Norge rett og slett ikke til å se ut om ti år, vært år blir bare værre og værre. Tenk hvordan det blir om ti år.

Jeg har vært i Israel tre ganger, man ser store forskjeller fra det jødiske og til det palestinske kvartalet. På det jødiske kvartalet er det ikke noe søppel å se noe sted, når man kommer til det palestinske kvartalet ser det dobbelt så mye værre ut enn i norge og kryr med søppel alle steder, og på et så lite sted. For Israel er på størrelse med hedmark fylke.

Så hva skal vi gjøre med miljøet i Norge, vi får ikke gjort noe med de palestinske områdene, vi må tenke Norge vi nå, det er i Norge vi bor. Å vi kan ikke fortsette å ha det sånn? Jeg kjenner jeg blir provosert når jeg ser søppel overralt.

Jeg synes vi skal starte i det små, igjennom oppdragelsen til barna til de som har barn, lære dem å kaste i søppeldunker. Og også vi voksne, ikke tenke at alle skal gjør dette først, men at hver enkelt familie eller hver enkelt person som leser bloggen min kan tenke miljø messig og starte med å sortere søppel i hjemmet, og kaste søppel. Uansett om det er tyggis eller sneip, kast det i søppeldunken med en gang. Plukk opp etter deg, engasjer skoler, barnehager, jobber, venner og familie og kjærester, start med å motivere til å kste søppel på riktig sted. Men begynn i det små, hvis fler og fler personer begynner med dette kommer man til å motivere flere og Norge blir et mye bedre og rent sted og bo på om ti år, tenk fremtid, men tenk nå. Tenk hvor du står nå, og kast søppel på riktig sted, motiver deg selv og andre.

Etterhvert kan du kanskje begynne å melde deg inn i en miljø organisasjon, start i dag. Og gjør verden til et mye bedre sted!
Ciao <3